Oplev
B O L O G N A
Bologna er den største by i den italienske region Emilia-Romagna. Og den er Italiens 7. største by med over 1 mill.
indbyggere, herunder ca. 400.000 i selve byen.
Byens historie går helt tilbage til Etruskerne, der beherskede den del af det nuværende Italien fra 800-300 f.Kr. Og den fortsatte med at have stor betydning også
i Romer-tiden, der varede til godt 400 e.Kr. Senere blev den en af de mange italienske bystater og blev som de andre en del af det samlede Italien fra 1861 og fremefter.
Under Mussolinis styre fra 1922-45 var byen meget fascistisk
præget. Men det var også her, at modstanden mod regimet først tog fat. Efter 1945 og helt frem til 1999 var byen domineret af kommunisterne. Den lå i det, man kaldte Italiens "røde bælte".
Byen
har et meget historisk centrum. Her ligger også Bolognas universitet, der blev grundlagt i 1088 og er verdens ældste universitet. Gaderne er præget af masser af hyggelige arkader, dvs. brede, overdækkede fortove. Og der er også
massevis af det kinesiske træ, Ghinkoen. Selv om det ikke ser sådan ud, så er det et løvtræ. Og bladene har en hel speciel form. Træerne bliver helt gule om efteråret ( måske fordi de er kinesiske
:-) ).
En række kendte personligheder kommer fra Bologna. En af dem er pave Gregor XIII ( 1502-85 ), der indførte den nuværende gregorianske kalender. Den tidligere kalender, den julianske, stammede
helt fra Julius Cæsar og havde marts som årets første måned. En anden bologneser er Guglielmo Marconi ( 1874-1937 ), fysikeren, der "opfandt" trådløse radiotransmissioner over lange afstande. Og en
tredje er min gamle chef, Romano Prodi ( f. 1939 ), der både har været professor ved universitetet, Italiens premierminister og EU-Kommissionens formand.
Og det var som bekendt også i Bologna, at vor daværende
nordjyske fodboldhelt, Harald Nielsen ( 1941-2015 ) startede sin italienske fodboldkarriere. Han spillede i Bologna fra 1961-67. De kaldte ham "il freddo danese", "den kolde dansker".
Sidst, men ikke mindst skal Bologna fremhæves
for sine store og velkendte kulinariske traditioner. De er især baseret på kød og ost. Lokale retter er f.eks. tagliatelle med ragu; lasagne; tortellini in brodo; mortadella pølsen; bologna pølser. Og blandt desserterne
fremhæves bl.a. fave dei mort (" cookies of the dead"), og torta di riso, en mandelkage med ris og amaretto.
Gode venner har også anbefalet et par ypperlige lokale restauranter. Byen er i øvrigt fyldt
med små Osteriaer, dvs. normalt familiedrevne spiserestauranter af særlig hyggelig karakter.
De to anbefalinger er:
1. Ristorante
Da Nello Al Montegrappa
Mine spanske venner anbefaler især deres Insalata di Carciofi og deres Funghi crudi e tartufe
2. Ristorante Diane
Her er mine danske venners
anbefaling bl.a.: roasted and boiled meat from the trolley.
3. Og en gammel italiensk kollega fra Bologna har sendt mig disse anbefalinger på italiensk ( det er godt at øve sig, inden vi kommer
derned :-)
CUCINA TRADIZIONALE BOLOGNESE QUINDI :
LA GIGINA (TAGLIATELLE ) DA RAGGIUNGERE IN TAXI
RISTORANTE DA GIANNI via Clavature
IL BOLOGNESE
LA CESARINA (terrazza particolarmente suggestiva )
LEONIDA dal lunedì al giovedì mentre da venerdì a domenica cala la qualità
IL BATTIBECCO
LA COLOMBINA ( un pò spocchioso )
DA CESARI via
Berberia
secondo me hanno già mangiato troppo
per la pizza da VASILICO' in Via Santo Stefano
Anche per i ristoranti ho dato tutte indicazioni gravitanti sul centro
a parte LA GIGINA come ben sai.
Google
oversættelse til engelsk:
BOLOGNESE TRADITIONAL CUISINE THEREFORE:
LA GIGINA (TAGLIATELLE) TO REACH IN TAXI
RISTORANTE DA GIANNI via Clavature
THE BOLOGNESE
LA CESARINA (particularly suggestive terrace)
LEONIDA from Monday to Thursday, while quality goes from Friday to Sunday
THE BATTIBECCO
THE COLOMBINA (a little snooty)
FROM CESARI via Berberia
I think they have already eaten too much
for the VASILICO 'pizza in Via Santo Stefano
Even for
the restaurants I gave all indications gravitating on the center
apart from GIGINA as you well know..
Niels Jørgen Thøgersen - Sept. 2018 -
niels4europe@gmail.com