Hyg dig med at lære noget nyt
En lille effektiv ordleg

Lær fremmede ord – let og hyggeligt

 

Der er mange måder at lære på. I skolen er een måde. I livet og arbejdet er en anden. Der er også sjove, lette og hyggelige måder at ”upgrade” de små grå på.

 

Vi har igennem en del år hygget os med en let, selvlavet kursus i, hvordan man lærer ord på fremmede sprog ganske hurtigt. Det siges, at hvis man kan 200 ord på et fremmed sprog, så kan man klare sig. Så 200 ord er ingen sag....

 

Metoden er enkel: Klip nogle A4 ark op i små sedler på 1 X 3 cm hver.  Skriv på den ene side et af de udenlandske ord, du vil lære. Og på den anden side af papirlappen skriver du den danske betydning. Lav 200 af dem. Og put dem ned i en tom cigaræske (hvis den slags findes mere) eller en tom kagedåse, et tomt krus – eller lignende.

 

Ideen er så, at man sammen med en eller flere ”spiller” ordlegen. På skift tager man en papirlap op og fremsiger, hvad der står på den side, der vender opad. Den anden – eller de andre – skal så sige det ord, der står på den anden side.  Svarer man rigtigt, lægges sedlen i en dynge med rigtige svar. Siger man forkert, lægges den i en dynge med forkerte svar. Og ideen er så, at man – når man har været igennem alle 200 sedler – starter på de forkertesvar igen. Og sådan bliver man ved, indtil man kan alle 200 ord J   Man kan naturligvis afbryde legen undervejs – og fortsætte senere.

 

Denne ordleg kan man også sagtens spille alene.

 

Vi hygger os for tiden her på Lanzarote med de spanske ord. Vi har faktisk et lager med omkring 400 ord, så der er nok at kaste sig over.

 

Derhjemme har vi et tilsvarende lager af franske og tyske ord. Inden længe skal vi også igang med græske ord.

 

Se at komme igang! God fornøjelse J

Hvad vi kan lære af Kanarierne

Hvad vi kan lære af kanarierne...

 

Når man begiver sig ud i verden, lærer man altid noget nyt. Også noget, hvor man tænker: Hvorfor gør vi ikke sådan derhjemme ?

 

Her på Lanzarote har vi denne gang især lagt mærke til disse interessante og nyttige ting:

 

1.      Når man kører ud af landevejen, er det mange steder arrangeret sådan, at hvis man skal dreje til venstre, så skal man først dreje ind til højre på en lille særligt indrettet venteplads - og derved komme til at vende vinkelret på vejen. Så generer man ikke trafikken – hverken den med- eller modkørende – og man kan stille og fredeligt køre over, når der er fri bane. Let, smart og elegant.  Lad os promote dette J

 

2.      Kanariske bilister er yderst fredsommelige og medgørlige. Ingen horn i bund eller blinkende forlygter. Og de er endda meget flinke til at bruge blinklyset (modsat belgiske bilister L )  Og er man som fremmed på stedet nødt til at skifte bane eller vende, ja så får man al den hjælp og det hensyn, man har brug for

 

 

3.      Når man køber ind i et Supermercado, kan man – hvis man ikke har brug for en stor indkøbsvogn – tage en indkøbskurvmed hjul. Det vil sige, at man kan trække kurven stille og roligt efter sig. Intet slæb. Ingen forlængede arme.

 

4.      Og når man så skal betale henne ved kassen, tager ekspedienten een kunde ad gangen. Og der er kun eet bånd. Ingen hast og stress. Der bliver pænt sagt goddag – og hun venter med at starte med den næste kunde, indtil du er helt færdig med at pakke og betale. Herligt. Sådan er det også i belgiske supermarkeder.  Men i danske .... L L

 

 

5.      Skulle man hjemme i lejligheden være så uheldig, at man selv er opvaskemaskinen, så er kanarierne virkelig smarte:  de har lavet et opvaskeskab lige oven over vasken. Der er ingen bund i. Så du sætter bare dit forhåbentlig  rene køkkenudstyr derop i de indbyggede stativer, og det drypper så stille og roligt af ned i vasken. Ikke noget med et grimt og kluntet opvaskestativ nede på bordet.    PS: Til gengæld har de ikke opfundet opvaskebørsten (endnu). Så vi har i årenes løb efterhånden forsynet mange lejligheder og huse her med en god dansk af slagsen.

 

Hvad maden angår har vi alle meget at lære af kanarierne. Køb en kanarisk kogebog så snart  som muligt, hvis du vil dig og dine det vel J Et eksempel er kanariske kartoftermed rød og grøn mojo dip  (små kartofler kogt med skindet på i saltvand). Uuuuuhm J   Et andet er gofio – en slags mel med bl.a. majs. Bruger det i brød, kage, dessert, og meget endet. Et meget væsentligt levnedsmiddel her. Også Uhhhhm J   Kanarisk grøntsagssuppe med bl.a. græskar og kikærter. Herlig spise.  Kanariske rejer med masser af hvidløg, chili og stegt i olivenolie.   Er du snart overbevist?? J  
Lær nyttige ting fra andre lande

1.      Trafiklys i øjenhøjde :

 

Du kender det helt sikkert. Du holder for rødt og venter på det grønne lys. Ofte er du

nødt til næsten af dreje halsen af led for at se lyset. Eller du er afhængig af en venlig medpassager, der bedre kan se det. Eller du venter, indtil de andre kører.

 

Franskmændene har løsningen: På ALLE trafiklys er der et lille ekstra trafiklys nede i bilisternes øjenhøjde . Det sidder på samme stander, som det store ”moderlys”.  Let og elegant.

 

Hvorfor ikke også i Danmark?

 

2.      Find let næste sidevej:

 

Denne her situation kender du også. Du kører på en vej i et område, du ikke kender. Og du skal finde en sidevej. Eneste måde er at køre så langsomt, at du kan nå at læse sidevejens skilt i tide til, at du kan nå at dreje.

 

Amerikanerne har løsningen på DET problem. De sætter simpelt hen alle sidevejes navne op på store skilte tværs OVER den store vej – og gør det i så god tid, at du kan nå at dreje reglementeret til højre eller venstre. Og ikke genere med-trafikanterne med sneglekørsel eller halsbrækkende manøvrer.

 

Hvorfor ikke også i Danmark?

 

3.      Få røveren fanget:

 

Nogen mennesker er så uheldige at komme ud for, at de bliver passet op af en gaderøver, der tvinger dem til at gå hen til den nærmeste pengeautomat for at hæve penge på deres konto til ham.

 

Det gør belgierne noget ved. Deres banker og politi har indført et system, så du i denne situation stadig gør, hvad forbryderen forlanger. Men du skriver din talkode ind BAGFRA .  Der kommer stadig penge ud (til glæde for røveren ). Men der går samtidig automatisk en besked til politiet, der arriverer så hurtigt som overhovedet muligt til stedet (til manglende glæde for røvermanden).

 

Hvorfor ikke også i Danmark?

 

4.      Lav gratis offentlig transport:

 

Der er alt for mange biler på vejene og ikke mindst inde i byerne. Det har belgierne fundet en effektiv måde at gøre noget ved. Og de har virkelig brug for det. De er gradvist ved at indføre, at alle ansatte kan tage til og fra arbejde med de offentlige transportmidler – og gøre det gratis.   Det ER indført for de offentlig ansatte, og de privatansatte skulle komme med snarest.  De har regnet på det samfundsøkonomisk i hårde tal. Og resultatet er klart positivt.

 

Hvorfor ikke også i Danmark?

 

5.      Bliv reddet, hvis du falder om:

 

Man kan let forestille sig situationen: Man falder af en eller anden grund om på en gå- eller cykeltur. Er bevidstløs og bliver fundet af fremmede mennesker.  De vil forhåbentlig ringe til Alarmcentralen. Men ville det ikke også være dejligt, hvis de ringede til ens nærmeste?  Men hvordan skulle de vide, hvem det er – og hvilket telefonnummer de har?

 

Det har nogle københavnske brandfolk fundet løsningen på. Man skal få så mange af os som overhovedet muligt til at skrive nummeret i vor mobiltelefon. Men skrive det på denne måde:   ICE – fulgt af nummeret på vore allernærmeste .   ICE står for In Case of Emergency  Hvis man fik dette indført som en fast praksis overalt, kunne det helt sikkert være til stor glæde for masser af mennesker i ind- og udland.

 

Hvorfor ikke starte med at gøre det til en vane overalt i Danmark?

 

6.      Bliv oplyst og underholdt i tog og bus:

 

Det kan være noget så kedeligt at køre i bus og i tog. Især hvis trafikken snegler sig afsted. Og man ikke har lyst til at læse i avisen – som man måske heller ikke har med L  

 

Englænderne har mange steder fundet løsningen på den situation. De har simpelt hen installeret TV skærme i busser og alle kupeer i tog , og på skærmen ruller de nyeste nyheder m.v. fra BBC . Lyden er sat lidt lavt, så avislæserne og de sovende stadig kan passe deres dont. Men der er undertekster, så man alligevel kan følge med.

 

Hvorfor ikke lave noget lignende i Danmark?

 

 

Mere følger snarest   ( 1. maj 2008   )